Astma
Astma

Astma je chronické zánětlivé onemocnění dýchacích cest, které často začíná jako suchý dráždivý kašel,který trvá několik týdnů a není infekčního původu.Nepřiměřená citlivost dýchacích cest může být vrozená nebo je získaná vlivem prostředí.Často ji může zhoršovat neléčená alergie,například pylová, ale i na prach a zvířata.

Astma může být vyvolané ale i nealergennímu složkami ovzduší,například prachem,cigaretovým dýmem,výpary chemikálií,moučným prachem, nebo prachem na staveništi.Další příčinou vzniku mohou být i virová onemocnění.

Projevy astmatu jsou různé, obvykle ale provázené kašlem dušností,ztíženým dýcháním,v plicích se tvoří hustý hlen,který tvoří mechanickou překážku.Zúžení dýchacích cest pak vede často i k slyšitelnému hvízdavému dýchání.Často vzniká při usínání a během noci.Pacient cítí tlak v oblasti hrudníku.U dětí často bývá únavnost,zvýšená podrážděnost a nechuť k pohybové aktivitě

Astma je chronické onemocnění .Je to stálý zánět v oblasti průdušek, který do určité intenzity není subjektivně vnímán jako nemoc.Proto je důležité brát léky i v období“zdraví“

Léky ,které Vám lékař předepíše se dělí na protizánětlivé ( trvalé)a úlevové. Většinou se jedná o inhalační  formu a  je zvolená individuálně. U pozátěžového astmatu se u citlivých pacientů používá tabletová forma protizánětlivé léčby. Důležitý je i režim a vhodně zvolená sportovní aktivita, která vede ke zlepšení kondice.

Cílem terapie je poznání příčin spouštění  zánětu,pokud možno jejich odstranění, a dlouhodobost a pravidelnost medikace, a to i v případech, že nemáte potíže .Zánět totiž v průduškách přetrvává a jen protizánětlivá léčba  jej tlumí natolik, že nevyvolává potíže-mluvíme o  tom, že je astma pod kontrolou .

Neléčený, nebo špatně léčený astmatik se může po určité době dostat do stadia,kdy jsou jeho dýchací cesty nevratně poškozeny.