Vitamín D patří mezi vitamíny rozpustné v tucích a v lidském těle má zásadní význam pro metabolismus vápníku a fosforu.
Podílí se na mineralizaci kostí a zubů, má vliv na imunitní systém, zmírňuje projevy osteoporozy a preventivně může působit na vznik diabetu a kardiovaskulárních onemocnění.
Aktivní forma vzniká syntézou vit D2, který je rostlinného původu a vit D3, který je živočišného původu.
Hlavním zdrojem vit D 3 je jeho produkce v kůži, kde vzniká působením UV záření a konečná forma vit D se pak tvoří chemickými reakcemi převážně v játrech a ledvinách.
Studiemi bylo zjištěno , že velká část dospělé ale i dětské populace má nižší dávky vitamínu D ,což může vést k řadě nespecificýh obtíží.
Objevuje se zvýšená únavnost ,náchylnost k respiračním infekcím, může vést ke snížené hodnotě vápníku, která pak vede k bolestem kostí a svalů, vypadávání vlasů , zpomalenému hojení ran.
Na sníženou hladinuvit D je potřebna myslet i u deprese.
Hlavním zdrojem vit D 3 je sluneční záření,kdy se působením UVB záření vit D tvoří.Je potřeba mít na paměti ale zeměpisnou šířku a roční období.
Je-li hodnota UV indexu pod 4 není slunečné záření dostatečně silné , aby vyvolalo odpovídající syntézu vit D.
V letních měsících je jeho syntéza ovlivněna opalovacími krémy s vyššími ochrannými faktory, které brání účinné tvorbě.
Jako zdroj vit D z potravy jsou důležité potraviny živočišného původu.Patří tam hlavně tučné ryby , máslo, vejce a játra .
Vzhledem k tomu, že zdroje vitaminu D jsou v zimních měsících omezené,je důležitým zdrojem jeho suplementace ve formě kapek, nebo tablet.