Pravá potravinová alergie má imunologický podklad.
Organismus produkuje zvýšené množství specifických protilátek proti určité potravině-alergenu,přítomnost se zjišťuje krevními nebo kožními testy.
Nejčastější projevy:
- Bolesti břicha,průjmy a zvracení
- Pálení, otoky očí,slzení
- Kopřivka ekzémy a otoky
- Rýma,kýchání,kašel,dušnosti větší zahlenění
Projevy Orálního alergického syndromu
Často v kombinaci s pylovou alergií, kdy po jídle obvykle rostlinného původu/ovoce,zelenina/ Vás začnou pálit a svědit rty ,patro,jazyk, může Vás začít škrábat v krku,objeví se vyrážka nebo otok v oblasti rtů,méně často ale i poruchy polykání,otok v krku a dušnost.
Příznaky mohou připomínat projevy infekčního onemocnění.
Nejčastější potíže způsobují:
- Ovoce s jádry a peckami
- Kořenová zelenina
- Rajčata
- Hrášek
- Všechny druhy ořechů
Lehčeji dojde k reakci s čerstvou zeleninou a ovocem, tepelně upravená alergizuje méně.
Ale pozor neplatí ve 100%-arašídy nebo ořechy se tepelně nezmění.
Tímto syndromem trpí až 50% pylových alergiků a je za něj zodpovědná zkřížená alergie. Kromě příznaků kolem úst,může být klinika provázená nevolností,zvracením,bolestmi břicha průjmem,plynatostí event. přítomnosti krve ve stolici.
U dětí převládá alergie na kravské mléko,vejce,soju a mouku.Děti trpí nechutenstvím,neprospívají,mají průjmy a krev ve stolici,zvracení,častější záněty dýchacích cest a ekzémy.Tyto příznaky mohou mít ale i jiným příčinu,proto určení správné diagnosy nemusí být jednoduché.
Nicméně až u 80% dětí do 3 let alergie vyhasíná.
Alergie u dospělých obvykle zahrnuje
- Zeleninu
- Ovoce
- Ořechy
- Koření
- Sýry
- Plody moře a ryby
- Luštěniny
- Sezam a mák
- Alkoholické nápoje včetně piva a vína
- Aditiva“ éčka“
Na rozdíl od dětského věku je celoživotní.
Problematika potravinových alergií je ale složitější i v tom, že se nemusí prokázat přítomnost protilátky, a i přesto dochází k nežádoucím reakcím. Ty mohou být ovlivněny:
- Vrozenou nebo získanou neschopností některé složky potravin trávit(intolerance)
- Přítomností látek farmakologické povahy-např.histaminu- kdy se mohou potíže objevit po stravě bohaté na jahody,čokoládu,kakao,citrusy, makrely kyselých okurek a zelí, alkoholu zrajících sýrů…
- Přítomnosti látek toxické povahy (kontaminace bakteriemi, plísněmi, léky…)
- Samostatnou kapitolu tvoří aditiva-příchutě,barviva,konzervační látky emulgátory stabilizátory…vzácně mohou citlivé osoby dráždit (benzoly,sulfidy,sulfáty,barviva typu tartrazinu,azorubinu)
Anafylaktický šok
Je vystupňovaná celková reakce organismu ,která ohrožuje život.Může probíhat ve velmi krátkém časovém úseku po požití alergizující potraviny a je velmi nebezpečná.Postihuje srdce, plíce,cévy nervový systém.
Nejčastěji ji vyvolávají:
- Arašídy a stromové ořechy
- Ryby,měkkýše,korýše
- Celer
- Soja
- Méně často mléko a vejce
Zdroj:www.proalergiky.cz